JEDNOSTAVNI TRIKOVI: Ovo je sedam rješenja za rasipanje hrane koja su u osnovi navike za spas Zemlje

03/01/2023

Problem bacanja hrane postoji otkad nam je tehnologija omogućila proizvodnju više hrane nego što nam je zapravo potrebno. I baš kao i mnoga druga ekološka pitanja, ne može se riješiti dok se svatko od nas ne uključi. Međutim, dok je loša vijest da smo stvorili pravi problem, dobra vijest je da je potpuno rješiv i može se spriječiti uz minimalne napore krajnjih potrošača. Prije nego što pogledamo rješenja za bacanje hrane, vjerujemo da je bolje prvo sagledati činjenice.

Činjenice o bacanju hrane

Uzmimo za primjer SAD, zemlju poznatu po svom vrhunskom razvoju gospodarstva. Što se tiče krutog otpada, prema Agenciji za zaštitu okoliša, svaka osoba u SAD-u proizvede približno 2 kilograma  smeća dnevno, što znači 230 milijuna tona “smeća” proizvedenog svake godine. U međuvremenu, u svom najnovijem otkriću, Unenvironment dijeli zapanjujuće izvješće o bacanju hrane: samo SAD zauzima gotovo ⅓ svjetskog otpada od hrane, točnije 66,5 milijuna tona. A to su samo brojke u SAD-u.

U Japanu se svake godine baci gotovo 20 milijuna tona hrane, od čega je 9 milijuna još uvijek upotrebljivo i tek joj je istekao rok trajanja! U svijetu se svake godine odbaci približno 1,3 milijarde tona hrane, pretvarajući se u otpad od hrane, a ni Hrvatska ne kaska za ovim negativnim trendom. Naime, svaki stanovnik Hrvatske baci 71 kilogram hrane godišnje!

Ova količina otpada od hrane zauzima ⅓ količine smeća proizvedenog svake godine, a to ne bi trebalo biti. Organizacije se bore s tako velikom količinom otpada, ali još uvijek je nemoguće sve reciklirati jer to uvelike ovisi o prirodi svake vrste smeća. Što je najvažnije, više bacanja hrane znači manje resursa utrošenih na smanjenje i recikliranje plastičnog i opasnog otpada. Nemoguće je potpuno se riješiti upotrebe plastike, ali možemo eliminirati problem bacanja hrane. Evo kako.

Sedam jednostavnih rješenja za otpad od hrane

Ovo je sedam iznenađujuće učinkovitih načina za smanjenje bacanja hrane, a to su samo dobre navike koje svatko može lako usvojiti.

Poštujte svoju hranu: kupujte učinkovito

Samo nemojte pretjerati s kupnjom. Ozbiljno. Kupite dovoljno da budete sigurni da će se svi probaviti u vašem želucu. Ovo rješenje za bacanje hrane pomaže minimizirati bacanje hrane. Također održava niže brojeve na dnu vaših računa za namirnice.

Budite pametni u pogledu skladištenja hrane

Evo istinite činjenice o hrani koju mnogi ljudi, iznenađujuće, ne znaju: hrana može biti kontaminirana ako nije pravilno pohranjena. Ako cijeli život primjenjujete metodu zamrzavanja, postoje i drugi savjeti koji bi vam mogli pomoći. Ako spremate sirovo meso, obavezno uzmite čisti papirnati ubrus i lagano ga obrišite po cijeloj površini da upije svu vlagu. Plijesni se na vlažnim površinama stvaraju brže nego inače. Za obroke koje biste trebali pojesti tijekom dana, a nemate mjesta u hladnjaku, pokrijte ih barem višekratnom folijom za hranu. Hrana ostavljena na otvorenom najbolji je dom za uzročnike bolesti!

Ne budite izbirljivi!

“Ova jabuka je vrhunskog okusa, ali jezgra s 99% jestivog mesa i dvije nejestive sjemenke djeluje odbojno, pa jezgru bacam” ili  “Slatkoća ovih jagoda je božanstvena, ali ja ću izrezati i odbaciti vrh tako da će polovica biti jestivo meso, a druga polovica ostaje peteljka”. Ako na neki način imate jednu od ovih misli, pridonosite proizvodnji otpada od hrane više nego što već jeste. Izvadite sjemenke i pojedite cijelu jabuku. Ima ih otprilike dvije ili tri. Rukama vadite peteljke. Ne zaboravite iskoristiti sve, čak i hranu. Nije li ovo nešto što bismo svi trebali učiniti?

Datirajte svoju hranu

“Koliko je dugo ova stvar ovdje? Mogu li to ipak jesti?”. Prestanite si postavljati ovakva pitanja i počnite na njih stavljati naljepnice s datumima skladištenja. Ovo je jedno od najboljih rješenja za bacanje hrane, posebno za stvari u hladnjaku. Više nećete morati bacati hranu samo zato što niste sigurni je li jestiva ili ne.

Ponovno upotrijebite za smanjenje: Pretvorite ostatke u juhu od povrća

Ostaci hrane mogu izgledati neprivlačno i neprikladni za posluživanje na tanjurima, ali ne moraju nužno završiti u kanti za smeće. Želite li naučiti jednostavno rješenje za bacanje hrane koje uklanja ostatke?  Napunite lonac s ostacima povrća ili mesa običnom vodom, zagrijavajte je na laganoj vatri 2-3 sata i imat ćete ukusnu (i hranjivu!) juhu za rižoto, juhe ili čak variva.

Ne bacajte hranu ako joj još nije istekao rok trajanja

Iako se ovo čini sasvim očiglednim, mnogi ljudi i dalje bacaju svoju hranu, pogotovo kad im je rok trajanja blizu isteka. Dakle, trebate li ga baciti kada mu istekne rok trajanja? Ovisi. Rok trajanja se označava s dva izraza – “upotrijebiti do i “najbolje upotrijebiti do”.

“Upotrijebiti do” ukazuje na datum do kojeg se hrana može sigurno konzumirati i navodi se na hrani koja je lako kvarljiva. Nakon isteka datuma navedenog uz oznaku ”upotrijebiti do” hrana se ne smije konzumirati jer je vjerojatno da će nakon kraćega razdoblja predstavljati izravnu opasnost za zdravlje ljudi!

„Najbolje upotrijebiti do” ukazuje na datum do kojeg hrana zadržava svoja posebna svojstva (boju, okus, teksturu i miris) ako se čuva na pravilan način. Nakon isteka „najbolje upotrijebiti do” datuma hrana je još neko vrijeme sigurna te se može konzumirati u određenim slučajevima bez ikakvog rizika za zdravlje.

Hrana s oznakom “najbolje upotrijebiti do” nakon isteka navedenog datuma je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da je čuvana prema uputama navedenim na pakiranju. Dakle, znajući svoje uvjete, upravo ste uštedjeli prilično novca i planet.

Pretvorite ostatke u složence

Ostaci ponekad mogu izgledati prilično… neprivlačno. Zaslužujete novu hranu, a ne dosadni pladanj s ostacima. U pravu ste, ali! Napravite sebi novi pladanj za pečenje tako što ćete dodati još: vezice povrća, staviti malo pire krumpira na vrh i posuti malo sira na vrh da se zapeče dok ne porumeni. Ako se radi o povrću, dodajte trakice pečenih pilećih prsa začinjenih solju i paprom i jedite takve ili s kuhanom rižom. Nisu li tako i izumljene legendarne pizze? Ključ za smanjenje bacanja hrane svodi se samo na pitanje kreativnosti.