10 razloga zašto se trebate prebaciti na korištenje krutih šampona

19/04/2022

Kruti šamponi rastući su trend njege kose i to s dobrim razlogom. Osim što vam njihovo korištenje može pomoći uštedjeti novac i učiniti kosu zdravijom, također može imati velike koristi za planet. Evo 10 nevjerojatnih razloga zašto biste već danas trebali početi koristiti kruti šampon.

1. Ne sadrže plastiku

Samo jednoj plastičnoj boci može trebati 450 godina da se razgradi, ali ne prije nego što se razbije na mikroplastične čestice i infiltrira naše vode. Za razliku od tekućih verzija, pločice krutog šampona u potpunosti uklanjaju potrebu za plastičnim bocama. Prebacivanje na korištenje krutih šampona osigurava da se ogromna količina plastike spriječi da uđe u okoliš.

2. Održiviji su od recikliranja

Većina krutih šampona nema pakiranje ili u najmanju ruku dolazi u papirnatim kutijama s FSC certifikatom. Također su potpuno biorazgradivi.

Colorful round solid shampoo bars (zero waste)

3. Prirodni sastojci

Mnogi tekući šamponi sadrže štetne kemikalije, sulfate i silikon koji mogu skinuti prirodna ulja s kose i ostaviti vaše vlasište suho i nadraženo. Te se kemikalije zatim ispiru u odvod i završavaju u našim vodenim putovima, šteteći i ljudima i životinjama. S druge strane mnogi brendovi krutog šampona koriste samo prirodne sastojke.

4. Prikladni za vegane

Mnogi standardni šamponi mogu sadržavati preko 20 potencijalnih kemikalija životinjskog podrijetla samo zato što su jeftini. Jedan primjer je keratin koji dolazi iz dlake i rogova životinja. Proizvođači krutih šampona s druge strane teže biti potpuno prikladni za vegane.

5. Čine vašu kosu zdravijom

Najveće pitanje koje ljudi postavljaju oko krutih šampona je funkcioniraju li uopće? Odgovor je da. Kao i svaki novi proizvod, morate pronaći onaj koji vam odgovara i dati mu vremena da se prilagodi. Na kraju, prirodni sastojci u šamponskim pločicama puno su zdraviji za vašu kosu i tijelo.

6. Pogodni za korištenje

Kako koristiti ovaj šampon? Možete navlažiti samu pločicu šampona i izraditi je u mekanu pjenu u rukama i utrljati je kroz kosu. Alternativno, možete provući pločicu izravno niz mokru kosu. Umasirajte ga u vlasište i isperite kao i obično.

Natural solid shampoo and hair conditioner on pink background. Concept animal fat free, zero waste. Top view.

7. Manji ugljični otisak

Šamponske pločice imaju niži ugljični otisak od svojih tekućih kolega, što ih čini jednostavnom zamjenom ako želite smanjiti vlastite emisije ugljika. Sastojci u većini krutih šampona manje su rafinirani i tretirani od onih u standardnoj boci.

8. Pomažu vam uštedjeti novac

Mogu li vam ovi šamponi uštedjeti novac? Da, jer mogu trajati dva ili tri puta duže od boca.

Razmislite o svom novcu i vremenu koje uštedite ako ne morate kupovati toliko skupih boca šampona. To je svakako ekonomičniji izbor.

9. Savršeni za putovanja

Zabrinuti ste za unos tekućine u avion? Želite li imati manje prtljage?  Krute šamponske pločice mogu riješiti oba ova problema. Ne sadrže tekućinu, lagane su i ne morate za putovanja trošiti novac na malene toaletne potrepštine koje jedva traju i služe samo kao doprinos plastičnom otpadu za jednokratnu upotrebu. Ne morate ni procijeniti koliko proizvoda mislite da će vam trebati i cijediti ga u tubu za višekratnu upotrebu.

10. Jednostavna ušteda prostora

Najlakši način da smanjite nered u kupaonici je prelazak na šamponske pločice.

Zauzimaju daleko manje prostora u vašim ormarićima te su savršeno rješenje za održavanje vaše kupaonice urednom, minimalističkom i čistom.