6 NAČINA:  Začinima je istekao rok trajanja? Evo kako ih možete iskoristiti

17/02/2023

Ako volite kuhanje, vjerojatno osjećate veliki ponos kada je u pitanju vaša zbirka začina. Ali loša strana posjedovanja svega, od papra do za’atara, jest to što svi začini imaju rok trajanja, a mnogi od njih imaju rok trajanja koji je puno kraći nego što mislite. Nadalje, kada začini isteknu, oni osjetno gube okus i snagu, a njihova izvorna boja počinje blijedjeti.

Ako želite izvući maksimum iz svojih začina, preporučujemo da kupujete cijele mljevene začine kad god je to moguće. Budući da cijeli začini imaju manju površinu koja je izložena kisiku, ključnom krivcu kod degradacije začina, oni će zadržati svoj okus dulje vrijeme. Još jedan savjet je da začine kupujete na specijaliziranim tržnicama ili u trgovinama sa začinima, umjesto da ih kupujete u lokalnom supermarketu. Začini koji se prodaju na specijaliziranim tržnicama možda su malo skuplji, ali će dulje ostati svježi, što će vam na kraju pomoći da uštedite novac.

Dobro je čistiti ormarić sa začinima svakih šest mjeseci kako biste bili sigurni da još uvijek ne koristite stare stvari. Osiguravanje da kuhate s najsvježijim začinima jamči da će jela poput ćevapa ili začinjene riže s hrskavim slanutkom biti što ukusnija. Međutim, prije nego što te stare začine bacite u smeće, razmislite o njihovoj prenamjeni. Kako se pokazalo, postoji mnogo načina za ponovno korištenje starih začina i izbjegavanje nepotrebnog otpada.

Izrada sezonskih svijeća

Tko ne voli mirisnu svijeću tijekom jesenske, zimske, ali i proljetne sezone? Da biste je napravili sami, otopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i mahune vanilije u parnom kotlu. Zatim polako ulijte smjesu u staklenu posudu otpornu na toplinu, poput staklenke.

Stvorite prirodne boje

Ako želite sami napraviti boju, odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike te svaki posebno zamotajte u gazu. Zakuhajte lonac vode, ubacite jedan zavežljaj u vodu i ostavite da se kuha oko sat vremena. Ulijte jednu šalicu bijelog octa u obojenu vodu, a zatim stavite tkaninu koju želite obojiti u lonac i pustite da se kuha oko 30 minuta. Izvadite svoj odjevni predmet i ostavite da se osuši.

Držite insekte podalje

Da, možete otjerati male životinjice otpadom iz ormara za začine, jer bube i insekti mrze mirise određenih začina. Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ružmarina, češnjaka ili majčine dušice i stavite ih na mjesta gdje se bube rado okupljaju.

Napravite potpourri

Grijanje začina pomaže izraziti njihovu aromu i pretvoriti ih u izvrstan potpourri materijal. Kako biste sami napravili potpourri, zakuhajte lonac vode i dodajte đumbir, kardamom, cimet ili klinčiće. Možete ubaciti i kore citrusa.

Napravite vlastiti sapun

Začini prekrasno mirišu u DIY sapunu, a zrnati komadići djelovat će kao prirodni piling.

Napravite vrećice začina

Mnogi začini, poput kadulje, majčine dušice i origana, imaju prirodno dezodorirajuće djelovanje. Prebacite ih u malu vrećicu i objesite u zagušljivim dijelovima svog doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvježili prostor.