BEZ BACANJA: Evo kako možete pažljivo zbrinuti sve svoje ostatke uskršnjih jaja

11/04/2023

Godišnja potraga za uskršnjim jajima postala je nedvojbeno zabavna blagdanska tradicija, ali na kraju dana ostajete s ogromnim količinama odbačenog plastičnog otpada. I premda je pohranjivanje jaja i njihovo ponovno korištenje iz godine u godinu idealno, postoji relativno vjerojatna šansa da se želite riješiti šarenih ovitaka na najodrživiji mogući način. Možete li reciklirati uskršnja jaja ili se šarene plastične igračke ne mogu reciklirati?

Mogu li se plastična uskršnja jaja reciklirati?

Kao što možda znate, postupci recikliranja razlikuju se. Prije nego što nasumično bacite svoja uskrsna jaja u kantu za recikliranje, potražite simbol ili broj recikliranja na jajetu ili njegovoj ambalaži i pogledajte može li se taj materijal lokalno reciklirati. Ako vaša općina navodi malu ili tanku plastiku, poput čepova za boce ili školjkastih spremnika, najvjerojatnije je u redu. Ali ako ne, jedina opcija za odlaganje je da ih bacite u smeće. Plastična jaja uopće nisu održiva — ako ste ih već kupili, ponovno ih upotrijebite ili donirajte.

Odbačena plastična jaja su premalena za mnoge strojeve za recikliranje, što znači da će jednostavno završiti kao smeće; da ne spominjemo, sva jaja koja promaknu vašim malim lovcima na jaja mogu postati smeće i opasno za životinje. Međutim, ako ste već kupili plastična uskrsna jaja, svakako biste trebali razmisliti o tome da ih jednostavno sačuvate za sljedeću godinu.

Izvor: Shutterstock

Također, postoji niz načina za ponovnu upotrebu uskrsnih jaja za izradu rukotvorina — od lampica na nitima do žardinjera, ukrasa i kutijica za sitnice, toliko je različitih načina na koje ih možete preraditi. A sljedeći put kada budete trebali kupiti uskrsna jaja, razmislite o drvenim uskršnjim jajima za višekratnu upotrebu.

Mogu li se kompostirati prava jaja ako su obojana bojom za hranu?

Osim proslave Uskrsa s lovom na jaja, popularna je tradicija i farbanje jaja bojom za hranu. A želite li to učiniti svjesno, odbačene ljuske jaja bacit ćete u kantu za kompost. Ljuske jaja se u potpunosti mogu kompostirati čak i ako ste ih obojali bojom za hranu. Dakle, nakon što ste pojeli tvrdo kuhano jaje ili ga dali nekome tko hoće, ostatke možete baciti u kompost.

Kompostiranje je gotovo isto u svakom okruženju, bez obzira na to gdje živite, pa ako već imate kantu ili kompost u svom dvorištu, u biti ste spremni. Uz to, iako su ljuske jaja možda biorazgradive, industrija jaja je vrlo zagađujuća, rasipna i okrutna – pa bi vam bilo bolje da uložite u set lažnih uskršnjih jaja za višekratnu upotrebu koja možete koristiti iz godine u godinu, neovisno o tome jesu li napravljena od plastike ili, idealno, od drveta.

Uskrs je nedvojbeno zabavan praznik, ali ne zaboravite slaviti pažljivo i ponovno upotrijebiti ono što možete. Uskrsni zečevi budućnosti računaju na vas.