Donosimo vam pet savjeta za pametnije kompostiranje

15/04/2022

Kompostiranje ostataka hrane i otpada iz dvorišta jednostavan je način da pomognete planetu da procvjeta, raste i (što je najvažnije) preživi. Kada razmišljate o tome što radite i što sve bacate, možete osigurati da korisni predmeti ne završe na odlagalištima otpada. Dobra vijest je kako je pravljenje komposta lakše nego što mislite.

Prva i najvažnija stvar koju trebate znati o ovoj ekološki prihvatljivoj praksi jest biti svjestan što zapravo možete kompostirati. Kompostabilna roba sastoji se od voća, povrća, ljuski od jaja, taloga i filtera od kave, vrećica čaja, kartona, ukrasa za dvorište i još mnogo toga. Osim ovih artikala, promišljena zamjena proizvoda koje kupujete također je izvrstan način za smanjenje otpada. Na primjer, kompostabilne maramice za čišćenje mogu se koristiti umjesto onih koje se ne mogu kompostirati, a biorazgradive spužve mogu se kupiti umjesto plastičnih.Ako ste spremni za početak kompostiranja, ovi brzi savjeti će vam pomoći u tome.

hands holding compost above the composter with organic waste

Istražite gdje možete kompostirati

Ako imate pristup dvorištu, postavite vlastiti komposter ili se obratite gradu za zelenu kantu za skupljanje komposta. Ako postoji opcija, na balkonu, terasi ili u vlastitom dvorištu napravite vlastiti komposter od starih paleta ili drvene kutije.

Prestanite bacati hranu

Posuda za kompost može biti novi dom svih vaših ostataka hrane, uključujući povrće, ljuske od jaja, mljevenu kavu, meso, kosti i ostatke kuhane hrane. Samo ne zaboravite ukloniti sve naljepnice, plastiku ili foliju s hrane.

Bacite ambalažu

Ako je izrađena od drveta, papira ili plastike koja se može kompostirati, onda pripada u kantu za kompost. Uglavnom, ako je došlo iz zemlje, kompostira se, pa čak i masne kutije za pizzu mogu ući tamo. (Plastika s oznakom “biorazgradiva” nije kompostirana.)

Riješite se smrada i muha

Iako postoje neke hermetički zatvorene kante za kompost s poklopcima od drvenog ugljena koji sprječavaju izlazak mirisa, evo zajamčene metode otpornosti na smrad. Stavite sve ostatke hrane u kompostabilnu zelenu vrećicu i pohranite je u zamrzivač dok se vrećica ne napuni.

Compost bin in the garden

Uživajte u rezultatima

Ako kompostirate i reciklirate redovito, uskoro ćete primijetiti da gotovo i nemate smeća. Zahvaljujući kompostiranju, dani smrdljivog smeća su prošli jer će vaša kanta za smeće sadržavati samo ambalažu koja se ne može reciklirati, prozirnu foliju i vrećice.