Dubrovački akvarij je zbog svojih izuzetnih napora u očuvanju mora prepoznat kao održivi akvarij

06/04/2022

Međunarodna organizacija „Prijatelj mora“ („Friend of the Sea“) sa sjedištem u Italiji, čiji je cilj širenje održivosti za zaštitu planeta i ugroženih vrsta, dodijelila je Dubrovačkom akvariju certifikat za prepoznatljivost u održivosti.

Preuređeni Dubrovački akvarij svečano je otvoren u četvrtak 31. ožujka, a posjetitelji ga od 1. travnja mogu posjetiti svakog dana, osim ponedjeljka, od 10 do 16 sati. Dubrovački akvarij, čiji je osnivač Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, smješten je unutar zidina tvrđave sv. Ivana iz 16. stoljeća te sadrži raznoliku morsku floru i faunu Jadranskog mora. Uobičajene jadranske vrste riba kao što su brancin, komarča i cipal, do rjeđe i zagonetne murine i kostoroga, među brojnim drugim vrstama ispunjavaju 24 sofisticirana akvarija, nazivajući ih domom.

Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem te otpadom i onečišćenjem oceana, a certifikat Prijatelj mora vidimo kao smjer u kojem želimo da Dubrovački akvarij ide kako bi ispunio naše održive ciljeve upravljanja”, izjavio je doc. dr. sc. Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Naš cilj je pružiti referentnu listu za turiste i ekološki osviještene ljude koji žele odabrati akvarije na temelju njihovog poštovanja prema morskom okolišu i dobrobiti prisutnih morskih vrsta”, kazao je Paolo Bray, direktor „Friend of the Sea“.

Aquarium AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Velikoj Britaniji, Aquarium Rubrum u Italiji i Aquarium Pula u Hrvatskoj već su dobili certifikat Prijatelja mora. Friend of the Sea poziva sve akvarije koji se mogu pohvaliti održivom politikom i edukacijom da se prijave za certifikaciju kako bi pridonijeli odgovornijem ponašanju šire javnosti.