Francuska uvela ograničenja: neki kratki letovi unutar zemlje postaju zabranjeni

04/04/2022

Francuska je postala prva velika ekonomija koja je zabranila letove na kratkim udaljenostima gdje postoji alternativa vlakom ili autobusom od dva i pol sata ili manje. Potez je to koji je izglasan još 2021., a stupio je na snagu u travnju 2022.

Zabrana kratkih letova ima za cilj pokušaj smanjenja emisija ugljika koje uzrokuju putovanja avionom – potez koji bi mogao trajno ukinuti čak 12% francuskih domaćih zračnih linija.

Pogođeni su letovi iz glavnog grada Pariza do gradova kao što su Bordeaux, Nantes ili Lyon.

Francuska je vlada 2021. spasila svog domaćeg prijevoznika Air France s iznosom od 7 milijardi eura, nakon što je Air France pretrpio gubitke zbog utjecaja pandemije koronavirusa. Vlada je uz spašavanje posrnule kompanije postavila uvjet da nacionalni prijevoznik postane ekološki svjesniji.

Francuska ministrica okoliša Elisabeth Borne izjavila je u to vrijeme “zatražili smo od Air Francea da ubrza svoju ekološku tranziciju“.

Francuska vlada zatražila je također od drugih avio prijevoznika da učine isto, ističući kako bi izostanak letova Air Francea mogao pružiti niskotarifnim prijevoznicima priliku da iskoriste situaciju i ponude iste letove.

Međutim, ekološke organizacije napominju kako plan ima jedan nedostatak a to je da se zabrana odnosi samo na domaće rute, a ne na letove koji su povezani s međunarodnim letovima.

Druge zemlje EU također donose slične ekološke poticaje za smanjenje emisija ugljika kod domaćih putovanja. Austrijska je vlada, na primjer, uključila sličan uvjet tijekom spašavanja Austrian Airlinesa, gdje bi se domaći letovi trebali eliminirati kada je moguće alternativno putovanje vlakom ispod tri sata, kao što je na primjer putovanje između Beča i Salzburga.