Hvalevrijedna akcija: Britanski dizajneri udružili snage za održivu modu

15/03/2022

Etablirana imena u svijetu mode pomažu studentima za bolju i osviješteniju modu u budućnosti

održiva moda

Victoria Beckham, Simone Rocha, Roksanda Ilinčić i Paul Smith samo su neka od zvučnih imena među 24 britanska brenda koja su se uključila u akciju za održiviju modu. Slavni modni brendovi donirat će kilometre deadstock materijala, kopči i ukrasa studentima na 33 fakulteta diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako bi se olakšala logistika, uključio se i Matchesfashion.com koji će preuzimati tkanine, te Burberry, koji je lansirao liniju ‘ReBurberry Edit’ od inovativnih, održivih materijala, će financirati transport.

Koliko je ovakva inicijativa važna, posvjedočio je novinar Charlie Porter, jedna od ključnih osoba u ovoj akciji, koji je moć ovakvih donacija vidio prošle godine kada je jednom studentu donacija materijala Alexandera McQueena za završnu kolekciju na studiju promijenila život te ga navela na pomisao da bi se akcija trebala proširiti cijelim UK.

The Student Fabric Initiative i British Fashion Council kroz svoj Institute of Positive Fashion and Colleges Council žele na taj način podržati studente modnog dizajna koji bi inače trošili visoke svote za nabavu materijala za svoje kolekcije, ali i staviti održivost u srce kurikuluma te na taj način buduće generacije dizajnera u startu educirati o održivosti.

Hvalevrijedna inicijativa za koju se nadamo da će zaživjeti i u drugim zemljama te imati dugoročni efekt.

Više o temama održivosti u modi, ali i u svakodnevnom životu čitajte na portalu odrzivahrvatska.hr.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia