ISKUŠAJTE NEŠTO DRUKČIJE: Veganske alternative mlijeku za koje možda niste čuli

06/12/2022

Generacije su odgajane na kravljem mlijeku, eventualno uz dodatak malo kozjeg mlijeka. A ovisno o tome gdje se nalazite, možda ćete čak moći birati između mlijeka jaka, bivola, konja, ovaca pa čak i sobova. Posljednjih godina, međutim, poplava opcija za mlijeko neživotinjskog porijekla postala je sve popularnija i u klasičnim lokalnim trgovinama.

To je djelomično zbog snažnog veganskog pokreta zainteresiranog za ograničavanje životinjskih proizvoda, a priljev novih opcija se također pripisuje porastu alergija na mlijeko. Bez obzira na razlog smanjenja životinjskog mlijeka, tržište je ponudilo uobičajene alternative poput sojinog, bademovog i kokosovog mlijeka. Ali postoji niz opcija za vegansko mlijeko osim ovih, od kojih svaka donosi drugačiji okus, teksturu i profil hranjivih tvari.

Konopljino mlijeko

Konopljino mlijeko postaje sve popularnije i o njemu se sve više priča. Konopljino mlijeko dolazi od biljke konoplje, rođaka marihuane kanabisa. Biljka konoplje je korisna od vrha do korijena jer se pretvara u ulja, vlakna, sjemenke, a po novome i u –  mlijeko. U pitanju je hranjiva opcija sa samo oko 70 kalorija po šalici i malo ugljikohidrata. Ipak, nudi kompletan protein sa svim esencijalnim aminokiselinama. Ispitivači okusa izvješćuju da je okus orašasti i pomalo sladak, čak i u nezaslađenom obliku. Rijetka tekstura je dobra zamjena za 1% ili obrano mlijeko, ali nije teška kao krema za kavu.

Mlijeko od graška

Da, ovo postoji. Ne, nema okus graška. Napravljeno od žutog graška, mlijeko od graška ima malo šećera i kalorija. Možda i nije tako zdravo kao grašak od kojeg počinje jer se tijekom proizvodnje gube neke hranjive tvari. Međutim, pojačane opcije dodaju nešto natrag. Okus je opisan kao blag, a tekstura je vodenasta i rijetka.

Mlijeko od kvinoje

Kvinoja je žitarica koja je postala poznata kada je prije nekoliko godina otkrivena kao superhrana. Međutim, mlijeko od kvinoje prilično je novo na tržištu i može ga biti teško pronaći. Kvinoja je bez glutena i ima visok sadržaj proteina. Sa svojim blago orašastim i slatkim okusom, dobro se slaže sa žitaricama i zobenim pahuljicama.

Mlijeko od makadamijskih oraha

Nije previše iznenađujuće što se ova verzija pojavila na tržištu s obzirom na popularnost bademovog mlijeka. Mlijeko od makadamijskih oraha ima kremastiju teksturu od većine nemliječnih mliječnih proizvoda s gušćom konzistencijom koja se može koristiti kao dodatak mlijeku, hrani ili smoothiejima. Mlijeko makadamije sadrži jednu trećinu kalorija, oko polovicu masnoće od kravljeg mlijeka, a ima manje proteina i ugljikohidrata.

Mlijeko od indijskih oraščića

Također mlijeko od orašastih plodova, mlijeko od indijskih oraščića još je jedna gusta opcija za tople napitke i dodatke hrani. Kao i kod drugog mlijeka od orašastih plodova, mnoge hranjive tvari gube se u procesu. Međutim, ono sadrži manje kalorija, masti i proteina od mlijeka makadamije. Također ima otprilike istu količinu ugljikohidrata. Ovo je vrhunski izbor za kućnu proizvodnju jer se lako pravi.