MATERIJAL BUDUĆNOSTI: Što je ljepilo na biološkoj bazi?

03/03/2023

Kada opremate svoj dom, kupnja rabljenog namještaja umjesto bilo čega drugog uvijek je pravi put jer ne zahtijeva proizvodnju novih materijala. Međutim, sve više brendova se sada  trudi smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Tako je i poznata švedska tvrtka namještaja objavila u srijedu, 1. ožujka, da će njeni proizvodi od sada koristiti ekološki prihvatljiviju verziju tradicionalnog ljepila, nazvanu ljepilo na biološkoj bazi. Ali što je ljepilo na biološkoj bazi i zašto je tradicionalno ljepilo loše za okoliš? Većina ljepila koristi se u proizvodnji ploča i čini oko 5 posto utjecaja tvrtke na klimu — tako da je ovo iznimno velika vijest.

Što je ljepilo na biološkoj bazi?

Ljepilo na biološkoj bazi je održivija alternativa tradicionalnom ljepilu. Prijelaz na ljepilo na biološkoj bazi, posebno kao tvrtka koja koristi prilično malo ljepila za držanje svog namještaja na okupu, pametan je potez za brendove da u konačnici smanje svoj utjecaj na klimu.

Ljepilu na biološkoj bazi koje je predstavila IKEA, prema priopćenju za tisak, trebalo je 10 godina da se razvije i bilo je potrebno nekoliko različitih ispitivanja kako bi se osiguralo da učinkovito drži namještaj zajedno, bez negativnog utjecaja na okoliš.

Izvor: Shutterstock

IKEA-ino ljepilo na biološkoj bazi već se koristi u izvornoj tvornici u Litvi. To je ljepilo koje se dobiva iz “tehničkog škroba” kukuruza, što znači da se ne uzgaja za konzumaciju. Tvrtka planira da ovaj novi biljni materijal zamijeni više od 40 posto ljepila tijekom sljedećih nekoliko godina.

Ali nisu sva ljepila na biološkoj bazi dobivena od kukuruza. Ljepilo na biološkoj bazi može se napraviti od širokog spektra obnovljivih materijala biljnog podrijetla.

Prema Adhesive Platform, ljepila na biološkoj bazi mogu se napraviti od škroba, biljnog ulja, raznih proteina, lignina i prirodne smole. Zbog ekološkog pokreta, sve više i više tvrtki počinje prelaziti na bio-bazirano ljepilo, ali zašto je tradicionalno ljepilo uopće tako loše?

Zašto je ljepilo loše za okoliš?

Većina ljepila koja nisu na biološkoj osnovi je petrokemijska, što znači da dolazi od nafte. Nafta se može osigurati jeftino, a to je sastojak ljepila koji se lako koristi. Međutim, to užasno šteti okolišu. Vađenje i korištenje nafte vrlo je štetno za okoliš. Također su potrebne godine da se biorazgradi, a čak i kada se razgradi, sadrži kemikalije koje su vrlo otrovne za okoliš. Stoga je pronalaženje alternative s niskim emisijama postalo veći prioritet za brojne tvrtke diljem svijeta. I nadamo se da će ih više učiniti isto.