MIRAN SAN PRIJE PROFITA: Amsterdamska zračna luka uskoro bez noćnih letova?

07/04/2023

Zračna luka Schiphol u Amsterdamu, koja je u većinskom vlasništvu države, najavila je planove za ukidanje svih noćnih letova do kraja 2025. kao reakciju na sve veće zahtjeve lokalnog stanovništva koji se žale na jaku buku.

Svjetski bitna zračna luka tako je priopćila da će ovaj potez značajno smanjiti “ozbiljnu smetnju” s kojom se ljudi koji žive na tom području moraju nositi. Zabrana noćnih letova spriječila bi “teške poremećaje spavanja” za više od 54 posto, tvrdi zračna luka.

Prema prijedlogu, svi komercijalni i teretni letovi koji bi trebali polijetati između ponoći i 6 ujutro bili bi zaustavljeni, kao i oni koji slijeću između ponoći i 5 ujutro. Oko 10.000 letova godišnje trenutno se obavlja noću.

Vlasti zračne luke također su rekle da će eliminirati sve letove privatnih zrakoplova koji polijeću i slijeću na Schiphol u određeno vrijeme u nastojanju da smanje emisije i zabrane korištenje zračne luke bučnim, zastarjelim zrakoplovima.

Izvor: Shutterstock

Ideja je bila započeti s postupnim ukidanjem noćnih letova počevši od studenog ove godine, ali nedavno je sud u Haarlemu blokirao prijedloge. Prijevoznici, uključujući KLM i easyJet, sudjelovali su u pokretanju tužbe protiv nizozemske vlade, navodeći dugoročne napore da se smanje emisije i razina buke.

Presuda je ozbiljno razočaranje za aktivističke skupine koje su dugo tražile da zračne luke ograniče emisije. Čak i ako se sudska presuda može poništiti, glavni izvršni direktor Schiphola priznao je da će ukidanje noćnih letova biti izazov, posebice jer će za to biti potrebna suradnja svih zračnih prijevoznika.

Zračna luka djeluje kao prometno čvorište gdje putnici često presjedaju između letova.

Niskobudžetni zračni prijevoznici pokušavaju koristiti zrakoplove što je moguće više puta tijekom razdoblja od 24 sata, što znači da su letovi često planirani tijekom dana, ali i noću.

Zabrana bi značila da će neke tvrtke smanjiti rute, što bi potencijalno moglo dovesti do povećanja cijena letova.