Možemo li uistinu smanjiti emisije ugljika održavajući sastanke virtualno?

11/04/2022

Smanjene sastanaka, konferencija i skupova koji se održavaju uživo moglo bi drastično umanjiti štetne emisije i smanjiti ugljični otisak, tako barem tvrdi novo istraživanje.  

Znanstvenici američkog sveučilišta Cornell otkrili su kako bi prelazak na virtualne sastanke smanjio emisije za čak 94 posto, a ukupna potrošnja energije bi se smanjila za 90 posto.

Čak i polovični prelazak online, takozvani hibridni model, gdje bi se samo polovica uobičajenih sudionika sastanka sastala uživo, imao bi pozitivan utjecaj na smanjene štete po klimu.

Kako navodi jedan od znanstvenika koji su provodili istraživanje, sastanci i skupovi stvaraju veliku količinu ugljika, troše puno energije, puno hrane, puno papira i naposljetku – puno otpada. 

View over businesswoman shoulder sit at workplace desk looks at pc screen during group videocall with different age and ethnicity colleagues using application and webcam, distant communication concept

Već i prije utjecaja pandemije na poslovna putovanja i skupove, način na koji su se organizirali sastanci i skupovi je po nekima postao zastario i nepraktičan. Ideja da se odleti na drugu destinaciju samo radi sastanka troši previše vremena i novaca te je u konačnici i za same sudionike naporno.

Naravno, nisu svi sastanci koji se održavaju online nužno bolji, no prema stručnjacima treba usvojiti filozofiju kvalitete, a ne kvantitete te tako poslovne susrete uživo sačuvati za najbitnije i najposebnije prilike. A sve ostalo obaviti virtualno i tako dati svoj doprinos smanjenju emisije ugljika.

Prema riječima Paula Millera, direktora platforma Digital Workplace Group, kada razmišljamo o troškovima koje donose sastanci i skupovi, više se ne gledaju samo financijski i ekonomski aspekti nego i ekološki.