Opušci cigareta, najveći svjetski izvor onečišćenja oceana

14/03/2022

Duhanska industrija pokušava naći ekološke filtre, primjerice od konoplje i drvene pulpe, ali zasad bez uspjeha. IZVOR: SHUTTERSTOCK

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) filtri za cigarete ne služe korisnoj zdravstvenojfunkciji. Duhanska industrija ih je 1950-ih stvorila kao marketinški alat u nastojanju da pušenje učini „zdravijim“. No štetniji su nego ikad jer ih je previše.

Procjenjuje se da se godišnje širom svijeta proizvede 5,6 bilijuna cigareta, a većina sadrži filtar izrađen od celuloznog acetata, materijala sličnog plastici kojemu treba desetljeće da se razgradi.

IZVOR: SHUTTERSTOCK

Jednom kad se popuši, cigareta se svede na smrdljiv, štetan opušak koji se obično nehajno odbaci. Vjerojatno se dvije trećine svih opušaka ne odlaže pravilno, a preko kiša i rijeka završe u oceanima.

Dodajmo goleme ljetne tirističke migracije koje na plažama ostavljaju milijune opušaka. U proteklih tridesetak godina s plaža je uklonjeno 60 milijuna opušaka. Ostali nisu pronađeni. Kako se cigareta puši, u filtru se koncentriraju otrovne kemikalije poput arsena, nikotina, olova i teških metala. U morima ubijaju morski život. A preko riba na meniju truju i čovjeka.

Duhanska industrija pokušava naći ekološke filtre, primjerice od konoplje i drvene pulpe, ali zasad bez uspjeha. Spoznali smo štete koje nanose plastične slamke za piće, plastične vrećice za jednokratnu upotrebu i plastične boce s vodom na morskom okolišu svijeta. Sada tu opasnost polako iskorjenjujemo. Vrijeme je da riješimo i problem opušaka cigareta s filtrima.