OZELENITE VAŠ TANJUR: Evo koje su zdravstvene prednosti biljne prehrane

29/05/2023

Godinama su nutricionisti podjednako hvalili prednosti jedenja biljaka i smanjenja konzumacije mesa. Bez obzira jeste li ljubitelj životinja, zagovornik zaštite okoliša ili želite živjeti najzdravijim životom, prehrana bazirana na biljnim namirnicama je temeljna nit mnogima. Prelazak na biljnu hranu nije toliko dijeta koliko je to opći pristup prehrani. Nema potrebe za brojanjem kalorija ili stresom oko ispunjavanja određenih ciljeva makronutrijenata svaki dan. U biti, jednostavno se radi o tome da jedete više hrane biljnog podrijetla. Svi ljudi mogu imati koristi od zdravstvenih učinaka povećanja udjela biljnih namirnica na svojim tanjurima. Evo što znanost kaže koje su to prednosti.

Biljna prehrana može sniziti vaš krvni tlak

Visoki krvni tlak ili hipertenzija može povećati rizik od zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2. Srećom, hrana koju jedete može napraviti razliku. Nekoliko je studija pokazalo da pridržavanje biljne prehrane može smanjiti krvni tlak, čime se smanjuje rizik od tih stanja.

Biljna prehrana može održati vaše srce zdravim

Meso sadrži zasićene masnoće koje mogu doprinijeti srčanim problemima ako se konzumiraju prekomjerno. Dakle, smanjenjem unosa mesa i povećanjem količine hrane biljnog podrijetla činite uslugu svom srcu. Ali ne radi se samo o ograničenju mesa: kako biste spriječili kardiovaskularne bolesti, trebate jesti hranu koja djeluje protuupalno, a to je uglavnom biljna hrana. To uključuje zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orahe, ekstra djevičansko maslinovo ulje, rajčice i voće. Isto tako, trebali biste izbjegavati proupalne namirnice, kao što su prerađeno meso, prerađena hrana, pržena hrana i rafinirani šećer.

Biljna prehrana može vam pomoći da smršavite

Rizik od pretilosti smanjuje se ako prehranu bogatu mesom zamijenite biljnom. Jedan od razloga za gubitak težine je taj što cjelovite žitarice i povrće imaju relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se sporije probavljaju, a voće sadrži antioksidanse i vlakna, što pomaže produžiti sitost.

Izvor: Shutterstock

Biljna prehrana može smanjiti rizik od raka

Američki institut za istraživanje raka kaže da je najbolji način za dobivanje nutrijenata koji štite od raka, uključujući vlakna, vitamine, minerale i fitokemikalije, prehrana bogata povrćem, voćem, žitaricama, grahom, orašastim plodovima, sjemenkama i nekim životinjskim namirnicama.

Biljna prehrana može poboljšati vaš kolesterol

Visoki kolesterol može dovesti do masnih naslaga u krvi, što može ograničiti protok krvi i potencijalno dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili bolesti srca. Ali zdrava prehrana može pomoći u održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Točnije, prelazak s prehrane pune životinjskih proizvoda na onu koja je primarno bazirana na biljnom, može smanjiti LDL (“loš”) kolesterol za između 10 i 15 posto, dok oni koji slijede strogu vegansku dijetu mogu smanjiti LDL kolesterol za čak 25 posto.

Povećanje unosa biljnih namirnica može održati vaš mozak jakim

Fiziološke dobrobiti biljnog načina ishrane su brojne, ali postoje i neke moguće mentalne. Postoje neka uvjerljiva istraživanja koja ispituju biljnu prehranu i njihovu ulogu u usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti. Pregledom devet studija utvrđeno je da jedenje dodatnih 100 grama voća i povrća dnevno dovodi do 13 posto smanjenja rizika od kognitivnih oštećenja i demencije.  Vjerojatni razlog je što je voće i povrće bogato polifenolima. Polifenoli mogu pomoći u usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti i mogu pomoći u preokretu kognitivnog propadanja.