Sentimentalna priča o održivoj modi: Karl Lagerfeld x Amber Valletta

15/03/2022

Muza odala počast slavnom dizajneru novom kolekcijom torbi od održivih i inovativnih materijala

amber valletta

Supermodel i suradnica britanskog Voguea za teme održivosti, nekadašnja muza Karla Lagerfelda, Amber Valletta predstavila je novu kolekciju torbi koje su nastale u suradnji s modnom kućom koja nosi dizajnerovo ime.

Za ove zanimljive i praktične torbe nadahnuće je pronašla u jednom predmetu koji je Lagerfeldu bio iznimno važan i kojeg je od djetinjstva svuda nosio sa sobom, iako su rijetki za njega znali – jastuku koji je za njega imao sentimentalnu vrijednost.

Baš poput tog jastuka, Amber Valletta dizajnirala je meke i podatne torbe za koje kaže da će se moći nositi dugi niz godina. K/Kushion torba dolazi u varijanti od zelene veganske kože, koja je izrađena od kaktusa, a proizvodi je Desserto u Mexicu. Za taj materijal nije potrebno navodnjavanje i s obzirom da su sirovine obnovljive, pravi je primjer održivosti.

Druga varijanta napravljena je od 90% organskog pamuka, tako da zaista podsjeća na jastuk i odlična je ljetna varijanta. Uz torbe dolazi i novčanik, etui za kartice, maska za lice, platnena vrećica za pranje i boca za vodu.

Ova je suradnja započela još za Karlova života, no zbog nekih prepreka nije se tada i realizirala, ali je prošle godine Karlov tim odlučio ponovno ući u taj projekt. Prihod od prodaje bit će uplaćen inicijativi The Ocean Cleanup koju podržava Fashion Pact – koalicija koja se bori protiv klimatskih promjena, a kojoj se Karl pridružio, tako da bi modni vizionar zasigurno bio zadovoljan.

U sklopu projekta Održiva Hrvatska (dosad poznatog kao projekt ‘Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje’), izdavačka kuća Adria Media Zagreb bavit će se brojnim temama na temu održivosti o kojima možete čitati na portalu odrzivahrvatska.hr.

Piše: Kristina Stakor