SLIJEDE FRANCUSKI PRISTUP: Belgija se pomoću novog poreza bori protiv prekomjernog avio prometa

14/12/2022

Avio promet jedan je od najvećih zagađivača okoline. Tako je nedavno francuska vlada zabranila domaće letove na vrlo kratkim relacijama. Tim potezom Francuska pokušava popularizirati ekološki prihvatljiviji željeznički prijevoz jer prema novom pravilu ako između dva grada putovanje vlakom traje do 2 i pol sata, letenje između te dvije destinacije se zabranjuje. Susjedna Belgija sada također pokušava regulacijama utjecati na zračni promet s ciljem da prijevoz učini zelenijim i pravednijim za stanovništvo.

Tako će Belgija, kako navodi tamošnja vlada, nametnuti nove poreze na starije, bučnije zrakoplove, kao i na privatne zrakoplove i kratke letove. Ovim se potezom želi smanjiti buka i zagađenje zraka.

Trenutačno zrakoplovi koji koriste zračnu luku u Bruxellesu moraju platiti porez koji se određuje prema razini buke koja se stvara pri polijetanju i slijetanju. Do sada su mali zrakoplovi poput privatnih bili izuzeti od toga poreza. No uskoro će i oni biti regulirani.

Od 1. travnja 2023. porezi neće ovisiti samo o buci, već i o onečišćenju zraka, emisiji stakleničkih plinova i odredištu leta. Davanja će se povećati za sve letove kraće od 500 km.

Prema riječima Georgesa Gilkineta, zamjenika premijera i ministra prometa Belgije, zagađenje bukom koje doživljavaju stanovnici u blizini zračne luke u Bruxellesu ne može ostati takvo kakvo jest.

U travnju 2022. Belgija je već uvela novu pristojbu od 2 € po putniku na rutama u EU-u i novu ukrcajnu pristojbu kako bi potaknula alternative letovima na kratkim relacijama.

Za letove manje od 500 km od zračne luke Bruxelles, ova pristojba raste na 10 € po putniku. Za udaljenija odredišta iznosi između 2 i 4 €. Putnici u tranzitu i transferu oslobođeni su plaćanja.