STOP PREKOMJERNOM ELEKTRONIČKOM OTPADU: Evo kako se pobrinuti da vaš smartphone ostane pouzdan i funkcionalan duže vrijeme

08/05/2023

Elektronički otpad rastuće je problem koji sve više šteti planetu. Svi moramo poduzeti korake kako bismo smanjili svoj doprinos ovom problemu, što uključuje osiguravanje duljeg vijeka trajanja naših elektroničkih proizvoda.

U svijetu u kojem se čini da se elektronički uređaji neprestano zamjenjuju novijim, bržim modelima, lako je previdjeti činjenicu da bolje korištenje naših starih telefona nije samo bolje za naše novčanike nego i za okoliš. Elektronički otpad čini 70% našeg toksičnog otpada, pa bismo trebali učiniti sve što možemo učiniti da ga prestanemo tako brzo proizvoditi.

Umjesto da taj stari telefon bacimo u ladicu, ili još gore, u smeće – evo nekih načina da mu udahnemo novi život i učinimo da traje duže.

Očistite svoj digitalni život

Odvojite malo vremena za brisanje nekorištenih aplikacija i datoteka s telefona. Ne samo da će ovo osloboditi dragocjeni prostor za pohranu, već također može poboljšati performanse vašeg telefona smanjenjem opterećenja procesora. To je kao proljetno čišćenje vašeg digitalnog ormara.

Izvor: Shutterstock

Čuvajte bateriju

Sve se više govori o rastućim ekološkim problemima koje uzrokuju litijeve baterije. Ako želimo smanjiti ovaj problem, onda se moramo pobrinuti da naše baterije traju duže.

Jedan od najčešćih razloga zašto ljudi mijenjaju svoje telefone je slabo trajanje baterije. Međutim, izvući više iz stare baterije često je jednostavno poput promjene postavki telefona. Jednostavni koraci poput podešavanja svjetline zaslona, zatvaranja nekorištenih aplikacija i isključivanja pozadinskih podataka mogu napraviti veliku razliku.

Zaštitite uređaj zaštitnom futrolom i zaštitom zaslona

Korištenjem zaštitne futrole i štitnika za zaslon možete spriječiti ogrebotine, udubljenja i pukotine koje mogu ugroziti rad vašeg telefona ili dovesti do većih problema u budućnosti.

Onemogućite nepotrebne funkcije

Vaš telefon možda ima puno dodataka, ali trebate li ih sve? Onemogućavanjem nepotrebnih funkcija kao što su GPS, Bluetooth, pa čak i Wi-Fi kada se ne koriste, možete uštedjeti bateriju i smanjiti opterećenje procesora vašeg uređaja. Sve su to stvari koje vam mogu pomoći da bolje iskoristite stari uređaj.

Redovito čistite leću kamere

Oleofobni premaz nanesen na leću kamere telefona s vremenom će se istrošiti. To često zavara ljude da pomisle da je njihova dvije ili tri godine stara kamera na telefonu užasna, dok zapravo sve što vašem uređaju treba je malo ljubavi i brige kako bi mogao iskoristiti svoj puni potencijal.

Ne samo da će vam ovi savjeti uštedjeti novac, već će također pomoći u smanjenju elektroničkog otpada i umanjiti vaš utjecaj na okoliš.