Trebaju li psi postati vegani? Opsežna studija pokazuje kako je biljna prehrana najzdravija i najsigurnija

19/04/2022

Pojavljuje se sve veći pokret koji promiče vegansku ishranu pasa, a upravo je objavljena i prva velika studija koja uspoređuje vegansku s mesnom prehranom za pse. Rezultati sugeriraju da bi veganska prehrana mogla imati zdravstvene prednosti i manje opasnosti za čovjekovog najboljeg prijatelja.

U istraživanju su zasebne skupine pasa hranjene konvencionalnom mesnom hranom, hranom od sirovog mesa i veganskom hranom. Istraživanje se sastojalo od ispitivanja vlasnika o zdravlju njihovih pasa, uključujući koliko su puta posjetili veterinara, koje lijekove su uzimali i specifične zdravstvene probleme pasa.

Autori studije navode kako su rezultati jasni te da se pokazalo da nutritivno ispravna i bogata veganska prehrana predstavlja najmanju zdravstvenu opasnost za pse.

Nalazi upućuju na to da su psi na konvencionalnoj mesnoj prehrani bili manje zdravi od pasa na sirovom mesu ili veganskoj prehrani, s više posjeta veterinaru, većom upotrebom lijekova, imali su veći udio na terapijskim dijetama i većim udjelom zdravstvenih problema.

Rezultati su bili nešto bolji za pse na prehrani sa sirovim mesom u odnosu na vegansku prehranu, iako autori tvrde da oni nisu statistički značajni i da druge čimbenike kao što je dob pasa treba uzeti u obzir u budućim studijama kako bi se dobila jasnija slika.

Hungry or thirsty dog fetches metal bowl to get feed or water

U tom svjetlu također se ističe da postoji sve veći broj dokaza o opasnostima prehrane sirovim mesom, poput rizika od bakterija i parazita. Znanstvenici upozoravaju da trend hranjenja pasa sirovom hranom može potaknuti širenje bakterija otpornih na antibiotike.

Tržište veganske pseće hrane sve više raste, a neke procjene govore da će se do kraja ovog desetljeća tržišna vrijednost takvih prehrambenih proizvoda udvostručiti.

S druge strane, udruge veterinara još uvijek nisu suglasne s preporukom isključivo veganske prehrane pasa. Kažu da unatoč sve većem broju istraživanja koja bacaju svjetlo na pozitivne strane takve prehrane, čvrsti dokazi još uvijek nisu prisutni i potrebno je pratiti stanje više godina kako bi se dokazala zdravstvena ispravnost na dugi rok. Prema veterinarima, vlasnici pasa koji žele svoje ljubimce hraniti isključivo hranom biljnog podrijetla trebali bi se konzultirati s veterinarima kako bi ta prehrana bili pažljivo isplanirana i kako bi se izbjegli nedostaci u prehrani i povezane bolesti.