UTJECAJ NA OKOLIŠ: Karbonski “otisak šape” vašeg psa može biti gotovo jednako loš kao vaš

29/12/2022

Mokra hrana za mačke i pse daleko je štetnija za okoliš od suhe hrane za kućne ljubimce, pokazalo je novo istraživanje. Utvrđeno je kako mokra hrana uzrokuje osam puta više emisija za grijanje klime nego suha hrana.

Analiza je otkrila da je mokra prehrana za tipičnog psa rezultirala “ekološkim otiskom šape” za životinju koji je bio isti kao i za njezinog ljudskog vlasnika. Procjenjuje se da u svijetu postoji 840 milijuna mačaka i pasa i, s porastom broja, utjecaj njihovog hranjenja na okoliš je pod sve većim nadzorom.

Hrana za kućne ljubimce obično se temelji na mesu, koje ima daleko najveći utjecaj na okoliš od svih vrsta hrane. Istraživači sa sjedištem u Brazilu analizirali su 618 različitih ishrane za pse i 320 za mačke, u rasponu od mokre hrane u limenkama i vrećicama do suhih keksa i grickalica. Ishrana je bila ona koju su osigurala tri velika brazilska trgovca hranom za kućne ljubimce, iako je procijenjeno i nekoliko domaćih ishrana.

Procijenjen je utjecaj sastojaka svake prehrane na okoliš, uključujući emisije stakleničkih plinova, korištenje zemljišta i vode te kemijsko onečišćenje poput stajnjaka. Mokra prehrana imala je najveći utjecaj na okoliš za sve čimbenike, suha prehrana najmanji, a domaća prehrana nalazila se između. Ključni razlog bio je taj što 90 posto kalorija u mokrim hranama dolazi od životinjskih sastojaka, u usporedbi s 45 posto u suhim dijetama.

Izvor: Shutterstock

Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je da bi pas od 10 kilograma koji dnevno jede oko 500 kalorija suhe hrane rezultirao emisijom od gotovo jedne tone CO2 godišnje, ali više od sedam tona CO2 godišnje kada bi se hranio mokrim jelima, i to gotovo koliko i prosječni građanin Brazila. Studija je također primijetila da se procjenjuje da u Brazilu ima više pasa nego djece.

Prethodno istraživanje u Japanu također je pokazalo da ekološki otisak psa može biti sličan onom japanskog građanina, dok je studija u SAD-u pokazala da je hrana za pse odgovorna za oko četvrtinu cjelokupnog utjecaja proizvodnje mesa.

Neka hrana za kućne ljubimce koristi iznutrice, koštano brašno i krv koje ljudi ne bi jeli, što je potencijalno čini relativno učinkovitom upotrebom nusproizvoda. Ali u Brazilu se samo oko 13 posto životinjskih nusproizvoda koristilo za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, kaže studija.

Znanstvenici su sugerirali kako bi se hrana za kućne ljubimce mogla učiniti zelenijom korištenjem alternativnih proteina poput insekata. Emisije CO2 iz proizvodnje insekata mogu biti 10 puta niže nego kod običnog mesa. Istraživači su također rekli da bi smanjivanje unosa proteina i masti pomoglo, jer sve analizirane prehrane sadrže više i jednog i drugog nego što se preporučuje za pse i mačke.

Biljni proteini imaju vrlo mali utjecaj na okoliš u usporedbi s onima iz mesa, a studija objavljena u travnju pokazala je da je veganska prehrana zdravija i sigurnija za pse, sve dok je nutritivno potpuna.