VELIKA KLIMATSKA POBJEDA: EU odobrila zabranu prodaje automobila na fosilna goriva do 2035. godine

15/02/2023

U još jednoj velikoj klimatskoj pobjedi, Europski parlament je u utorak odobrio nove ciljeve smanjenja emisije CO2 za automobile na plin i laka gospodarska vozila. Zakon postavlja put prema nultim emisijama uvođenjem zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035., s međuciljevima smanjenja emisija za 2030. postavljenim na 55% za automobile i 50% za kombije.

Novi zakon, koji je službeno odobren u utorak, 14. veljače nakon što su Parlament i Vijeće EU-a prošlog listopada postigli dogovor, označava važan korak u usvajanju zakonodavnog prijedloga ‘Prikladan za 55’ koji je prošle godine predložila Europska komisija. U pitanju je plan EU-a za zelenu tranziciju koji ima za cilj uskladiti zakonodavstvo s ciljem smanjenja od 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Proizvođači automobila koji proizvode manje od 10.000 automobila ili manje od 22.000 kombija godišnje ispunjavaju uvjete za odstupanje do kraja 2035.

Ova uredba sadrži ambicioznu reviziju ciljeva za 2030. i cilj nulte emisije za 2035., što je ključno za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Kupnja i vožnja automobila s nultom emisijom postat će jeftiniji za potrošače, a tržište rabljenih vozila će se pojaviti brže. To čini održivu vožnju dostupnom svima”, rekao je europarlamentarac Jan Huitema.

Izvor: Shutterstock

EU je zapravo prva regija na svijetu koja je postala potpuno električna u pokušaju da postigne svoj ambiciozni cilj ugljične neutralnosti do 2050. i smanji potražnju za uvezenim fosilnim gorivima usred energetske krize. Slične zakone nedavno su usvojile Kalifornija i država New York, budući da su obje američke države najavile da će zabraniti prodaju automobila s plinskim pogonom do 2035. godine.

Ovim glasovanjem građani EU-a mogu voziti čiste, pristupačne automobile. Globalna tranzicija se događa, a automobilska industrija [EU] spremna je predvoditi je“, kazao je šef EU-a za klimatsku politiku Frans Timmermans.

Novi zakon sada treba službeno odobriti Europsko vijeće, za koje se očekuje da će to učiniti u ožujku, prije nego što službeno stupi na snagu.

U utorak je Europska komisija također unaprijedila strože ciljeve smanjenja emisije CO2 za teška vozila, zahtijevajući da novi kamioni smanje emisije za 90% do 2040. i da svi novi gradski autobusi budu ugljično neutralni od 2030. Međuciljevi su postavljeni na 45% do 2030. i 56% do 2035.

Prijedlog je razočarao aktiviste koji upozoravaju da će kamioni s emisijama CO2 registrirani 2040. i dalje biti na cestama i nakon 2050., godine u kojoj se očekuje da će blok učinkovito postići neto nulte emisije.

Timmermans je obrazložio odluku rekavši da je još uvijek neizvjesno kada će tehnologije s nultom emisijom biti dostupne za sve kamione, dodajući da će EU “na kraju morati prijeći na cilj od 100 posto“.

Predviđa se kako će oko 30 milijuna električnih vozila biti na cestama EU-a do 2030. i dok se očekuje da će znatno smanjiti emisije iz sektora prometa, Europski parlament radi na ažuriranju svoje direktive o baterijama “kako bi se osiguralo da se sve baterije mogu prenamijeniti, ponovno proizvesti ili recikliraju na kraju svog života.” Direktivom bi se zabranilo stavljanje na tržište baterija koje sadrže neke opasne tvari, reguliralo bi se sakupljanje i recikliranje te bi se postavile odredbe o označavanju baterija i njihovoj mogućnosti uklanjanja s opreme.