ZA NOVU SEZONU: Evo što vaše sobne biljke trebaju za proljeće

27/03/2023

U prirodi, biljke rade u tandemu s godišnjim dobima kako bi osigurale da su spremne za prijelaz na sljedeće. Ali sobne biljke trebaju pomoć svojih ljudi, pa evo kako osigurati da budu u dobroj formi za ulazak u proljeće.

Očistite ih

Prašina se nakuplja na sobnim biljkama tijekom zime, što može postati optimalno tlo za razmnožavanje insekata i štetočina. Provedite neko vrijeme brišući lišće vlažnom krpom. Ovo vrijeme također je izvrsna prilika za procjenu zdravlja svake biljke.

Podrežite ih

Mnoge će sobne biljke imati malo kolateralne štete nakon zimskog spavanja, stoga nemojte biti zabrinuti zbog požutjelog ili mrtvog lišća. Ali sada želimo da biljka pošalje svu svoju proljetnu energiju na najzdravije listove, pa je vrijeme da uklonite nezdrave dijelove. Stručnjaci preporučuju podrezivanje i uklanjanje mrtvih ili umirućih listova s biljke čistim, oštrim škarama ili škarama za rezidbu, brisanjem alkoholom između svakog reza.

Izvor: Shutterstock

Premjestite ih

Budući da sunce različito ulazi u vaš dom tijekom godine, dobro je procijeniti potrebe za svjetlom vaših biljaka i pratiti kakvo svjetlo dobivaju u različitim godišnjim dobima. Nekima će možda trebati samo mali pomak, dok će drugi možda više voljeti drugu lokaciju.

Ponovo presadite u teglu

Ako imate biljke koje su prerasle svoje posude, proljeće je vrijeme da ih presadite jer će uskoro početi bujati. Provjerite izlazi li korijenje iz drenažnih rupa ili vidite li korijenje pri vrhu zemlje. Iznimno je važno i da hranite svoje biljke. Iskoristite dodatak Epsom soli za povećanje magnezija, budući da nedostatak magnezija često uzrokuje žutilo.

Izvor: Shutterstock

Kako gnojiti sobne biljke

Pripremite tlo: nemojte davati gnojivo biljci sa suhim tlom, već osigurajte da tlo bude ravnomjerno vlažno zalijevanjem dok voda ne počne kapati u tanjurić. I kao i uvijek, nakon toga svakako izlijte svu vodu koja je ostala u tanjuriću.

Pokušajte s natapanjem: Za biljke s tlom koje je posebno suho prije gnojidbe, isprobajte metodu zalijevanja s dna ili s natapanjem. Začepite sudoper i napunite ga, ovisno o veličini biljke. Stavite biljku u vodu (bez tanjurića) i pustite je da povuče vodu iz drenažnog otvora. Pričekajte 30 do 45 minuta ili dok vrh zemlje ne postane vlažan, zatim isušite sudoper i ostavite biljku da malo odstoji prije nego je vratite u tanjurić.

Razrijedite gnojivo: Općenito se predlaže tekuće gnojivo koje biste trebali razrijediti s vodom do pola jačine (ili prema uputama na boci). Naime, pretjerano gnojenje može dovesti do šoka, a nitko ne želi šokirati svoje biljke.

Ravnomjerno izlijte: Pažljivo i ravnomjerno izlijte razrijeđenu tekućinu za gnojenje po vrhu tla dok voda ne počne kapati iz drenažnog otvora.