ZELENA STRATEGIJA: Njemačka vlada prihvaća prelazak na biljnu hranu u borbi protiv klimatske krize

10/01/2023

Njemačka vlada dovršava svoju nacionalnu strategiju prehrane, čiji kamen temeljac podržava prelazak na biljnu hranu unutar svog prehrambenog sustava kao korak ka poboljšanju zdravlja stanovništva uz smanjenje utjecaja na klimu.

Njemačka prihvaća hranu biljnog podrijetla kao dio svoje planirane Nacionalne strategije prehrane. Savezni ministar Cem Özdemir nedavno je predstavio “Prema strategiji prehrane savezne vlade“, dokument koji ocrtava vladine predložene temelje nacionalne strategije.

Njemačka vlada ima za cilj stvoriti inkluzivnu prehrambenu strategiju koja pokreće transformaciju prehrambenog sustava s inicijativama koje su usmjerene na rano obrazovanje i pristupačnost, prema informacijama Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) i Planetary Health Diet.

Želim osigurati da se svi u Njemačkoj mogu dobro i zdravo hraniti – bez obzira na prihode, obrazovanje ili podrijetlo“, rekao je Özdemir u raspravi o ključnim točkama rada.

Dokument priznaje da Nijemci konzumiraju daleko više mesa nego što se nutricionistički preporučuje i naglašava potrebu da se postavi primjer za zdravu, održivu prehranu u državnim ustanovama kao što su škole, domovi za starije osobe i bolnice.

Tko god iskusi dobar okus voća, povrća ili mahunarki, možda neće kao često prionuti na omiljenu njemačku hranu iz kantine, ‘Currywurst’ s krumpirićima,” rekao je Özdemir.

Izvor: Shutterstock

Prelazak na biljnu hranu za jačanje zdravlja, borbu protiv klimatske krize

Uz prihvaćanje biljne hrane za pomoć u ublažavanju bolesti povezanih s prehranom i promicanje bolje prehrane, razvija se nova njemačka strategija za rješavanje klimatske krize. Prehrana može biti sredstvo samospoznaje ili dio kulture i stava prema životu. Kako i što jedemo također ima dalekosežne učinke: na okoliš, bioraznolikost i klimu u Njemačkoj i diljem svijeta, na životinje kao i na ljude, na poljoprivrednu i prehrambenu industriju, a u konačnici i na vlastito zdravlje i dobrobit.

Poljoprivredni i prehrambeni sustavi Njemačke odgovorni su za otprilike jednu četvrtinu njezinih emisija stakleničkih plinova i zemlja preispituje kako se proizvodi hrana kako bi pomogla u ispunjavanju cilja da postane ugljično neutralna do 2045. godine.

Do 2030. zemlja želi da 30 posto svojih poljoprivrednih proizvoda dolazi iz organskog uzgoja i da s prepolovi bacanje hrane u svakom sektoru. Dokument naglašava kako se strategije izgradnje za postizanje ovih ciljeva moraju uvelike usredotočiti na promicanje sezonske, regionalno uzgojene hrane biljnog podrijetla i korištenje svih raspoloživih resursa, poput društvenih medija, kako bi se ta hrana učinila dostupnom i privlačnom svima, uključujući i državu. najugroženije populacije.

Očekuje se da će njemačka nacionalna strategija prehrane biti dovršena do kraja 2023. godine, a da će njezina provedba započeti 2025. godine.

Izvor: Shutterstock

Njemački napredak zasnovan na biljkama

Iako bi nacionalna strategija pomogla daljnjoj normalizaciji prehrane biljnog porijekla u Njemačkoj, zemlja je već napredovala na tom planu na nekoliko načina. Glavni grad zemlje, Berlin, godinama je bio zemlja čuda na bazi biljaka, a 2022. grad je dosegao prekretnicu sa 100 veganskih restorana unutar 10 km od centra grada.

Što se tiče brze hrane, Njemačka je bila poligon za značajne biljne inovacije. Godine 2019. McDonald’s je lansirao The Big Vegan TS, veganski hamburger koji s pljeskavicom priprema Garden Gourmet u vlasništvu Nestléa, na sudjelujućim lokacijama diljem Njemačke. Od tada je lanac brze hrane eksperimentirao s ponudom biljnih proizvoda diljem svijeta.

Burger King je također odabrao Njemačku kao svoje prvo testno tržište za pop-up bez mesa, koji je lansirao u ljeto 2021. na jednoj lokaciji u Kölnu. Nakon testiranja pilećih nuggetsa bez mesa i hamburgera napravljenih sa svojim europskim dobavljačem The Vegetarian Butcher na ovoj lokaciji, Burger King je proširio pop-up koncept i dostupnost biljnih opcija diljem Europe.

Također 2021. godine, četiri velika sveučilišta u Berlinu preuzela su veliku obvezu uklanjanja približno 96 posto svog mesa koje se poslužuje u njihove zajedničke 34 kafeterije diljem grada u zajedničkom nastojanju da smanje svoje emisije stakleničkih plinova. Ovo je uslijedilo nakon akcije koju su podržali studenti za otvaranje prve potpuno veganske kafeterije u gradu, Veggie 2.0, u kampusu Tehničkog sveučilišta u Berlinu 2019. godine.

Sveukupno, veganska populacija u Njemačkoj viša je od prosjeka, a najnovije procjene govore o približno 3,2 posto stanovništva (ili 2,6 milijuna Nijemaca) — broj koji se udvostručio od 2016.