ZNAČAJAN NAPREDAK: Ova nova baterija s morskom soli ima četiri puta veći kapacitet od litija

26/12/2022

Vašu bi elektroniku uskoro mogla napajati ultra jeftina baterija s morskom soli. Istraživači su napravili novu jeftinu bateriju s četiri puta većim kapacitetom pohrane energije od litija. Izrađena od natrijevog sumpora, vrste rastaljene soli koja se može preraditi iz morske vode,  baterija je jeftina i ekološki prihvatljivija od postojećih opcija.

To bi mogao biti ‘proboj’ za obnovljivu energiju, prema voditelju istraživanja dr. Shenlongu Zhaou sa Sveučilišta u Sydneyu. Naime, natrijeva baterija ima potencijal za dramatično smanjenje troškova dok pruža četiri puta veći kapacitet pohrane od litijeve baterije.

Ovo je značajan napredak u razvoju obnovljivih izvora energije koji, iako dugoročno smanjuje troškove, ima nekoliko financijskih prepreka za ulazak.

Zašto su baterije važne za obnovljivu energiju?

Kako se klima zagrijava, postoji hitna potreba za prelaskom na obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca. Ali obnovljivi izvori nisu uvijek tako dosljedni kao drugi izvori, što znači da su potrebne baterije za pohranjivanje ove električne energije za kasniju upotrebu. Mnoge baterije izrađene su od rijetkih zemnih metala poput litija, grafita i kobalta.

Kako bi postigla klimatsku neutralnost, EU će zahtijevati 18 puta više litija nego što trenutno koristi do 2030. i gotovo 60 puta više do 2050. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u rujnu da će “litij uskoro biti važniji od nafte i plina”.

Izvor: Shutterstock

Ali ti metali imaju svoju cijenu. Ekstrakcija litija može rezultirati nedostatkom vode, gubitkom biološke raznolikosti, oštećenjem funkcija ekosustava i degradacijom tla.

Kada se metal proizvodi pomoću bazena za isparavanje, na primjer, potrebno je približno 2,2 milijuna litara za proizvodnju jedne metričke tone. Također je financijski skupo rudariti u velikom obimu. Ovdje bi baterija s morskom soli mogla biti alternativa.

Što su baterije s rastaljenom soli i jesu li prilagodljive?

Baterije s rastaljenom soli nisu novi koncept. Postoje već 50 godina, ali su bili ‘inferiorna alternativa’ s kratkim energetskim životnim ciklusom. Ali ova nova baterija je drugačija. Znanstvenici su izmijenili elektrode kako bi poboljšali reaktivnost sumpora – ključnog elementa koji određuje kapacitet skladištenja. Dobiveni proizvod pokazao je “super-visoki kapacitet i ultra-dug život na sobnoj temperaturi”.

Budući da je morska sol posvuda, mogla bi pružiti skalabilnu alternativu litij-ionskim baterijama.

Kad sunce ne sja i povjetarac ne puše, potrebna su nam visokokvalitetna rješenja za pohranu koja ne koštaju Zemlju i koja su lako dostupna na lokalnoj ili regionalnoj razini. Rješenja za pohranjivanje koja su proizvedena korištenjem obilnih resursa poput natrija koji se može preraditi iz morske vode, također imaju potencijal jamčiti veću energetsku sigurnost u širem smislu i omogućiti većem broju zemalja da se pridruže pomaku prema dekarbonizaciji.

Istraživači sada planiraju poboljšati i komercijalizirati nove stanice.